Verwarming

Op deze site staan meerdere pagina's over aquariumverwarming. Hieronder staan de links naar de verschillende pagina's over dit onderwerp met een korte toelichting over de inhoud van deze pagina's.

Bodemverwarming
Een bodemverwarming is een verwarmingssysteem dat op de bodem van het aquarium aangebracht wordt en verder niet meer zichtbaar is in het aquarium door het grind dat erop ligt. De belangrijkste voordelen van dit type verwarming zijn dat deze verwarming niet alleen het water verwarmt, maar ook de bodem en dat er door dit type verwarming een lichte doorstroming van de bodem plaats vindt. Deze twee voordelen maken dit type verwarming tot een ideale aquariumverwarming voor dicht beplante aquariums, waarbij de bodem een belangrijke rol vervult. Echter o.a. vanwege de hoge prijs van dit type verwarming wordt een bodemverwarming lang niet zo veel gebruikt als de overbekende staafverwarming die vele malen goedkoper is in de aanschaf. Op deze pagina zal ik in eerste instantie een overzicht geven van de voor- en nadelen van het gebruik van een bodemverwarming en een toelichting op een aantal punten hiervan. Na dit overzicht zal ik in het kort de door mijn gebruikte verwarming beschrijven samen met mijn ervaringen hiermee.

Staafverwarming
Een staafverwarming met geïntrigeerde temperatuurregeling is een verwarmingssysteem die waarschijnlijk het meest gebruikt wordt voor het verwarmen van aquariums. Een staafverwarming is gemakkelijk in het gebruik en relatief goedkoop in aanschaf, wat dan ook de belangrijkste reden zijn voor veel mensen om voor dit type verwarming te kiezen. Voor mijn huidige aquarium maak ik gebruik van een bodemverwarming, waardoor ik momenteel alleen nog maar gebruik maak van staafverwarmingen voor mijn quarantaine aquarium en het verwarmen van water dat ik gebruik bij het waterverversen. In het verleden toen mijn budget voor een aquarium echter nog niet zo groot was heb ik echter ook enkele jaren mijn toenmalige plantenaquarium verwarmt met een staafverwarming. Op deze pagina zal ik in eerste instantie een overzicht geven van de voor- en nadelen van het gebruik van een bodemverwarming en een toelichting op een aantal punten hiervan. Na dit overzicht zal ik in het kort de door mijn gebruikte verwarming beschrijven samen met mijn ervaringen hiermee.

 

Terug naar de hoofdpagina