Nymphaea lotus "groen"
Nymphae lotus 'groen' in mijn aquarium
Drijfblad van Nymphae lotus 'groen'

Nederlandse naam
Groene tijgerlotus

Synoniemen
Nymphaea thermalis

Omschrijving
Erg mooie drijfbladplant. De plant heeft grootte groene, eivormige bladeren met donkerrode vlekken. Deze plant is over het algemeen een probleemloze plant.

Mijn ervaringen
Na aankoop verloor deze plant bij mij al zijn bladeren, waarna deze echter al snel nieuwe bladeren kreeg. Mijn ervaring is dat deze plant een soort van cyclus volgt. Eerst zal de plant kleinere onderwater bladeren vormen. Als deze groter worden zal de plant drijfbladen (zie tweede foto op de pagina) gaan vormen. De plant maakt dan geen onderwater bladeren meer aan. Als de drijfbladeren regelmatige verwijdert worden en ook de oudere onderwaterbladeren zal de plant echter weer kleinere bladeren gaan vormen. Wanneer het niet meer lukt om de plant compacter te krijgen kan men deze plant ook uit het water halen en de wortels inkorten. Hierna zal de plant weer langere tijd kleinere bladeren vormen, waardoor de plant wat compacter wordt. Hoewel de plant behoorlijk groot kan worden, staat hij mij toch op de voorgrond. Dit omdat de plant een erg open structuur heeft en daardoor de andere planten niet uit het zicht haalt.

Vermeerdering
Deze plant is te vermeerderen door de vorming van uitlopers. Ik heb bijna vijf jaar een plant van dit soort in mijn aquarium gehad en in die tijd heeft deze plant slechts drie maal een uitloper gevormd. In mijn geval was de vermeerdering van deze plant dan ook niet echt productief te noemen. Het blijkt dat deze soort tot uitlopers aangezet kan worden door de plant niet meer met rust laten. Dat wil zeggen, je knipt alle drijfbladeren weg, zorgt dat je plant 4 à 5 bladstengels heeft, (zeker niet meer) en trekt voorzichtig en regelmatig de wortelstok fijntjes uit mekaar. Doe je dit, dan zullen in de korte tijd uitlopers verschijnen aan de voet van de moederplant. 

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenvoor in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina