Lobelia cardinalis
Lobelia cardinalis in mijn aquarium

Emerse vorm van Lobelia cardinalis

Omschrijving
Erg langzaam groeiende, lichtgroene stengelplant. Deze plant is over het algemeen een probleemloze plant. Hoewel de plant meer dan een meter lang kan worden is deze door zijn langzame groei toch erg geschikt voor de voorgrond en midden van het aquarium. 

Mijn ervaringen
In de begin periode van mijn aquarium heb ik deze plant enige tijd in mijn aquarium gehad. Hierbij viel het mij op dat deze plant ondanks zijn langzame groei toch een goede weerstand had tegen algen. Enkel de oudere bladeren van deze plant hadden wel wat last van puntalgen in mijn aquarium. 

Ruim twee jaar later heb ik deze plant wederom in mijn aquarium geplaatst, waarvan de bovenste foto op deze pagina laat zien hoe deze plant er in zijn submerse vorm uitziet en de onderste foto de emerse vorm laat zien. Het grootste verschil met de omstandigheden die deze plant in het verleden in mijn aquarium had, is dat de hoeveelheid algen in mijn aquarium vele malen kleiner was dan in het verleden. Ondanks dat deze planten redelijk goed groeiden in mijn aquarium viel de weerstand tegen algen mij juist erg tegen, daar de plant het in het verleden met meer algen in het aquarium, juist minder last leek te hebben van algen. Gedeeltelijk kan dit verklaard worden door het verschil in algen die ik in die periodes had. In het verleden had ik meer zachte groene algen in mijn aquarium , terwijl er nu vooral nog wat puntalgen in mijn aquarium voorkomen. Toch is het een feit dat de Lobelia cardinalis in mijn aquarium in de periode met weinig algen de enige plant was die duidelijk last had van algen, terwijl je op de andere plantensoorten goed gezocht moest worden naar sporen van algen. Op het moment dat ik een korte tijdelijke opleving van algen in mijn gehele aquarium kreeg heb ik deze soort na 7 maanden uit mijn aquarium gehaald doordat ze toen teveel last kregen van algen. 

Vermeerdering
Deze plant is te vermeerderen door de plant te toppen en het ondereind in het aquarium te laten staan. Aan het ondereind moeten dan na verloop van tijd zijtakken gevormd worden. Doordat de onderste bladeren van deze plant meestal aangetast zijn door algen in mijn aquarium heb ik nooit serieus geprobeerd deze plant op deze manier te vermeerderen. Puur uit interesse heb ik één keer een poging genomen om deze plant te vermeerderen, waarvoor ik één plant in mijn aquarium getopt heb. Hierna was pas na twee weken het eerste teken te zien dat er een zijtakje gevormd werd, waarna het nog enkele weken duurde voordat het zijtakje uitgegroeid was tot een plant die losgehaald kon worden. Er werd in dit geval maar één zijtak gevormd op de getopte plant. Wanneer men deze plant dan ook in het aquarium wil vermeerderen zal men zeker over enig geduld moeten beschikken.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft links- en rechtsvoor in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina