Hygrophila corymbosa 'siamensis'

Hygrophila corymbosa in mijn aquarium

Synoniemen
Nomaphila siamensis, Justicia stricta, Nomaphila stricta, Hygrophila stricta.

Omschrijving
Rechtop staande stengelplant die in een aantal verschillende groeivormen in de handel aangeboden wordt. De meest bekende vorm heeft lichtgroene eivormige bladeren. Er zijn echter ook groeivormen op de markt die een andere bladvorm hebben en / of zich in bladkleur onderscheiden. 

Mijn ervaringen
Ik heb deze soort twee maal in een aquarium van gehad. De eerste keer had ik deze plant in mijn 86 liter aquarium, waarin deze plant zo'n 6 weken heeft gestaan. Ik had deze plant in dat aquarium gezet op het moment dat ik meer last van (punt)algen had dan normaal. Waarbij ik hoopte dat deze plant net zo'n goede weerstand tegen algen zou hebben als de plant Hygrophila corymbosa 'kompact'. Helaas bleek dit niet zo te zijn, waardoor ik deze plant niet zo heel lang in dit aquarium gehouden heb. Hierbij moet echter ook gezegd worden dat de groeiomstandigheden ten tijde dat ik deze plant in mijn aquarium had verre van ideaal waren. Zo was het water in mijn aquarium gedurende de 6 weken dat ik deze plant had sterk gekleurd door het gebruik van de set Dupla Algo Control Delta waardoor de plant waarschijnlijk in zijn fotosynthese gehinderd zal zijn. Ook had de plant waarschijnlijk last van koude voeten, door de lage temperatuur van de kamer waarin mijn aquarium staat, ten tijde dat de plant in mijn aquarium stond. Toch groeide de plant een stuk minder snel dan ik persoonlijk verwacht had, hoewel dit gedeeltelijk ook kan komen door de eerder genoemde punten. In de 6 weken dat ik deze plant had heeft deze maar net de oppervlakte van mijn (40 cm hoge) aquarium bereikt. Hoewel de groei van deze plant mij wat tegen viel moet ik wel zeggen dat ik dit een mooie plant vond om in mijn aquarium te hebben. Hoewel ik slechts drie takjes van deze plant had vormde de planten wel een mooie dichte groep, door het grote aantal zijtakken dat zich op de planten vormde. De grootste plant die ik van deze soort had bereikte een diameter van bijna 30 cm, waardoor deze plant eigenlijk ook wat te groot werd voor dit aquarium. 

Bij de start van mijn 300 liter aquarium was mijn oog wederom op deze soort gevallen en wilde ik deze soort nogmaals proberen als achtergrond plant in een aquarium. Op dit moment (06-04-2003) heb ik deze plant zo'n 1,5 maand in dit aquarium. Ook in dit aquarium valt de groeisnelheid van deze plant mij persoonlijk wat tegen, aangezien de planten nog nauwelijks hoger dan 20 cm zijn. Echter door de geringde algengroei in dit aquarium ziet deze plant er op dit moment wel erg mooi uit, maar een wat sneller groei in de hoogte zou door mij zeker verwelkomt worden. Wel lijken de planten van deze soort in dit aquarium veel minder zijtakken te vormen dan het geval was in het eerder beschreven 86 liter aquarium.

Vermeerdering
Deze plant is te vermeerderen door de vorming van zijtakken. Zelf heb ik deze plant slechts enkele weken in mijn aquarium gehad, maar zelfs in die korte tijd hadden de planten in mijn aquarium al een behoorlijk aantal zijtakken gevormd. Naar mijn idee is deze plant dan ook redelijk gemakkelijk te vermeerderen in het aquarium.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft middenachter in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had was 0.42 Watt/liter lumilux TL verlichting (2*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium van middenachter. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto op deze pagina is afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina