Hygrophila corymbosa "kompact"
H. corymbosa 'kompact' in mijn aquarium
Rood getinte bladeren van Hygropila corymbosa 'kompact'
Wortels van H. corymbosa 'kompact'

Synoniemen
Nomaphila siamesis parviflorus

Omschrijving
Deze plant lijkt erg op de normale vorm van Hygrophila corymbosa, maar blijft veel kleiner. Doordat de internodiën bij deze plant zeer dicht op elkaar zitten blijft de plant klein en compact. Ook vormt deze plant veel zijtakken, waardoor de plant nog voller lijkt. De bladeren zijn onder normale belichting lichtgroen en als de plant goed in het licht staat worden de toppen roodbruin (zie tweede foto op de pagina). Ook na het inkorten van de planten zijn de toppen vaak meer rood gekleurd dan normaal. Als de plant niet genoeg licht krijgt vallen er gaten in de bladeren en verliest hij deze.

Mijn ervaringen
Na aankoop sloeg de plant bij mij in eerst instantie slecht aan (wortels rotte weg), maar eenmaal aangeslagen is dit een ideale plant. Wel vallen er in de onderste bladeren (die weinig licht vangen) gaten en verliest de plant deze. De onderkant van deze plant wordt echter niet kaal hierdoor, doordat deze plant veel zijtakken vormt (zie onderste foto). Deze plant blijft bij mij zo laag dat ik hem voornamelijk inkort om de planten uit te dunnen, omdat deze zichzelf anders verstikken. Deze kleine plant vormt wel een zeer groot wortel stelsel in de bodem (zie onderste foto). Zelf heb ik wortels gemeten bij deze plant tot 30 cm lang. Nadat ik deze plant ruim twee jaar in mijn aquarium gehad heb begon deze plotseling problemen te geven. In eerste instantie dacht ik dat er een plant afstierf door een tekort aan licht, doordat deze geheel overschaduwd was door andere planten. Echter nadat ik op de zelfde plek wederom afstervende planten had, begon ik te beseffen dat de symptomen gelijk waren aan die van Hygrophila polysperma die ik in het verleden had. Ook doordat enkel de planten die op de plek stonden waar in het verleden Hygrophila polysperma gestaan had problemen gaven neem ik aan dat het probleem aan dit deel van de bodem van mijn aquarium ligt. Dit deel van de bodem is naar mijn idee "vervuild" is door stoffen die door Hygrophila polysperma afgescheiden zijn toen deze plant hier in het aquarium stond en die ook schadelijk zijn voor sommige andere planten. Hoewel het misschien ook zo kan zijn dat Hygrophila corymbosa "Kompact" zelf dergelijke stoffen heeft afgegeven. Door deze problemen heb ik deze plant helaas uit men aquarium moeten verwijderen en vervangen door een ander soort plant.

Vermeerdering
Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door de vele zijtakken die de plant vormt. Naar mijn ervaring vormen vooral de planten die goed verlicht worden een groot aantal zijtakken, hoewel ook aan zwakker verlichte planten bijna altijd wel wat zijtakken gevormd worden. De zijtakken kunnen na enige tijd van de moederplant afgehaald worden en in het aquarium geplant worden.

Standplaats en verlichting in mijn aquarium
86 liter aquarium met de afmetingen 70x35x40 cm (lxbxh)
Deze plant heeft links- en rechtsvoor in dit aquarium gestaan. De verlichting die ik toen in mijn aquarium had heeft gevarieerd tussen 0.42 Watt/liter standaard TL verlichting (2*18 Watt) tot 0.63 Watt/liter standaard TL verlichting (3*18 Watt).
300 liter aquarium met de afmetingen 100x60x50 cm (lxbxh)
Deze plant staat in dit aquarium linksvoor. De gebruikte verlichting is 0.5 Watt/liter TL verlichting (5*30 Watt).
 
Voetnoot
De foto's op deze pagina zijn afkomstig van mijn eigen aquarium.

Terug naar de hoofdpagina