Aquariumplanten

Auteur: Ines Scheurmann

 

Niet al te dik boek over aquariumplanten, met mooie kleurenfoto's. In dit aquariumboek worden onder andere op eenvoudige wijze het houden van planten in het aquarium beschreven. Dit wordt gedaan aan de hand van aquariumtechniek, het kiezen van planten, verzorging en vermeerdering van planten en wat te doen bij plagen en ziekten. Achter in het boek staat nog een beschrijving van 50 bekende aquariumplanten. Echter gezien het grote aantal verschillende soorten planten dat momenteel in de winkel wordt aangeboden vindt ik 50 verschillende planten vrij weinig voor een boek over aquariumplanten.

ISBN nr: 90 5210 191 4

 

Handboek aquariumplanten

Auteur: Christel Kasselmann

 

Een 470 bladzijden dik boek over aquariumplanten. Hierin worden eerst een overzicht van natuurlijke milieus van de planten gegeven en de betekenis van de ecologische factoren voor de cultuur van aquariumplanten. Daarna wordt de bloemmorfologie van aquariumplanten besproken gevolgd door de vermeerdering. In het laatste gedeelte worden meer dan 300 aquariumplanten besproken, waaronder ook planten welke (nog) niet in de handel zijn. Ook worden bij alle planten foto's getoond. Al met al een mooi en interessant boek over aquariumplanten. Er zijn volgens mij maar twee kleine opmerkingen te maken dat is dat bij de crypto's regelmatig in plaats van een foto van de plant alleen de bloem getoond wordt wat ik persoonlijk jammer vindt omdat ik vooral in de plant zelf geïnteresseerd. Tevens is ook de prijs van dit boek behoorlijk hoog met een prijs van ongeveer 85 gulden.

ISBN nr: 90 5210 280 5

 

Sera aquariumpflanzen katalog

 

Eigenlijk geen literatuur maar, wel handig om te hebben. In deze catalogus worden meer dan 100 aquariumplanten beschreven samen met een afbeelding hiervan. De reden waarom deze catalogus erg handig is dat de geplaatste foto's de planten tonen zoals ze in de handel aangeboden worden. Omdat deze handels vorm van planten vaak afwijkt van de aquarium vorm (lees onderwater vorm) is deze catalogus erg handig om planten in de winkel, zonder naambordje toch te herkennen.

 

Het waterplanten boek

Auteur: Simon van der Velde

 

"Het waterplanten boek" is een uitgaven van Van de Velde waterplanten BV en bevat een beschrijving van 158 aquariumplanten en 174 vijverplanten. Hoewel het boek begint met een mooie foto reportage van enkele pagina's, vindt ik de rest van het boek persoonlijk behoorlijk tegenvallen. De beschrijvingen van de aquariumplanten zijn slechts zeer beknopt en zelfs zeer belangrijke informatie zoals de lichtbehoefte van de planten ontbreekt over het algemeen. Ook de vijverplanten worden op een beknopte manier beschreven, die waarschijnlijk voor echt geïnteresseerde te kort schieten (hoewel ik hier zelf als vijverleek moeilijk over kan oordelen). Wel bevat het boek achterin een aantal nuttige tabellen. Voor de aquariumplanten zijn er tabellen met standplaatsen en temperatuur toleranties van de planten, terwijl er voor de vijverplanten tabellen zijn van de standplaatsen, bloeikleuren en bloeimaanden van de planten. Ook de foto's in dit boek zijn van goede kwaliteit. Voor de vijverplanten is er in dit boek vooral gebruik gemaakt van bloeiende planten, terwijl voor de aquariumplanten slechts foto's zijn gemaakt van de (emerse) handelsvorm van de planten. Hoewel dit boek naar mijn idee tekort schiet als informatie bron over planten is het wel een handig boek om te hebben voor bijvoorbeeld de herkenning van aquariumplanten in de winkel.

ISBN nr: 90 6611 175 5

 

Aquaria decoratief beplanten

Auteur: Christel Kasselmann

 

Dit 154 pagina's dikke boek gaat zoals de titel al zegt over het decoratief beplanten van aquaria. In tegenstelling tot veel aquariumplantenboeken bevat dit boek geen pagina's dik deel over de verschillende aquariumplanten, maar is de meeste ruimte van het boek besteed aan informatie over de inrichting en het onderhoud van een plantenaquarium. Het boek is opgedeeld in een aantal delen waarvan het deel over plantenaquaria inrichten  met ruim 50 pagina's het grootste deel in beslag neemt. In dit deel van het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe een planten aquarium ingericht moet worden. Hiervoor worden de planten besproken die geschikt zijn voor de verschillende zones in het aquarium en worden de basisregels voor het inrichten van een plantenaquarium gegeven. Ook worden er in dit deel van het boek een aantal beplantingsschema's getoond  van decoratieve aquaria. Naast het deel over het inrichten van het aquarium wordt er in dit boek o.a. ook aandacht gegeven aan groeifactoren van planten, het onderhoud van plantenaquaria en problemen met algen.

Voor mensen die willen beginnen aan een plantenaquarium is dit boek zeker een aanrader, gezien de grote hoeveelheid duidelijke informatie, maar ook meer gevorderde aquarianen zullen zeker nog wel wat van hun gading vinden in dit boek. Een ander positief punt aan dit boek is dat er een groot aantal goede kleurenfoto's in staan als aanvullende informatie op het geschreven deel. Naast het feit dat dit het boek erg prettig leesbaar maakt kunnen de foto's ook gebruikt worden om ideeën op te doen voor de inrichting van het eigen aquarium. 

Een kleine tekortkoming van dit boek is dat er slechts heel beknopt aandacht gegeven wordt aan technische hulpmidden die in het plantenaquarium gebruikt kunnen worden. Zo komen bijvoorbeeld het gebruik van een bodemverwarming, CO2 bemesting en osmose apparaat wel kort ter sprake, maar een wat uitgebreidere uitleg hierover ontbreekt. Voor de meer ervaren liefhebbers van het plantenaquarium zal dit gemis niet zo'n probleem zijn, maar zeker voor de beginner zou een wat uitgebreidere uitleg over dit onderwerp zeker niet misstaan. Dit neemt echter niet weg dat dit een erg praktisch en duidelijk boek is over het beplante aquarium wat zeker een aanwinst is voor menig liefhebber van beplante aquariums.

ISBN nr: 90 5210 458-1

 

Terug naar de hoofdpagina