Beplant regenboogvissen aquarium (300 liter) 

Op deze pagina wordt het beplante gezelschapsaquarium beschreven waar ik op 21 februari 2003 mee begonnen ben. Dit het tweede aquarium dat ik opzet en heeft een inhoud van ongeveer 300 liter. Deze pagina geeft een overzicht van de belangrijke gegevens van dit aquarium zoals de vissen, planten, gebruikte apparatuur en de historie van dit aquarium. De informatie op deze pagina zal zich vooral beperken tot een beknopte omschrijving van alle onderdelen van dit aquarium, waarbij niet al te diep ingegaan wordt op de meeste onderwerpen. Gedetailleerde informatie over de op deze pagina zijn bereikbaar via de hyperlinks die bij de onderwerpen staan.

Foto van het aquarium gemaakt op 2 april  2005

Het aquarium
Het aquarium dat op deze pagina beschreven staat heeft is 100x60x50 cm (lxbxh) groot en heeft een theoretische inhoud van ongeveer 300 liter. Het formaat van dit aquarium is tot stand gekomen doordat dit aquarium via een relatief smalle trap naar mijn kamer moest kunnen. Hierbij waren een lengte en breedte van relatief 100 en 60 cm het maximum. Als hoogte heb ik gekozen voor een hoogte van 50 cm aangezien bij een hoger aquarium een TL verlichting niet goed door kan dringen tot de bodem van het aquarium. Persoonlijk wilde ik deze keer een aquarium die zo veel mogelijk tegemoet zou komen aan mijn wensen, waardoor ik ervoor gekozen heb een aquarium op maat te laten maken. Voor de bouw van dit aquarium was mijn keus gevallen op de firma Aquaria Veldhuis in Enschede, die behoorlijk wat jaren ervaring heeft met op maat gemaakte aquariums. Het gekozen aquarium is o.a. voorzien van een bijpassend meubel, schakelbord voor de verlichting, een lichtkap, een droogkamer (voor doorvoer van kabels van het aquarium naar de onderkast) en een ingebouwde bodemafzuiging en overloop (voor het filter). 

Tot nog toe ben ik relatief tevreden over het geleverde aquarium en meubel, hoewel er ook wel een paar puntjes van kritiek te noemen zijn op dit aquarium. Een eerste tegenvaller van dit aquarium was de erg lange levertijd. Over het algemeen houd de firma levertijden aan van zo'n 2 tot 3 maanden, maar voor het hier beschreven aquarium heb ik ruim 4 maanden moeten wachten. Vooral met de inrichting van mijn kamer en de inrichting van een tijdelijk quarantaine aquarium kwam dit slecht uit, doordat ik hiermee uiteindelijk ruim twee maanden vooruit liep op de eigenlijke levering van het aquarium.

Een grotere onaangename verrassing was dat alle PVC delen voor de bodemafzuiging en de overloop van het aquarium nog niet verlijmt waren bij de levering en er ook geen installatie tekening meegeleverd was als hulp bij de installatie van deze onderdelen van het aquarium. Met het uitzoeken, verzagen en verlijmen van de verschillende PVC delen ben ik samen met mijn vader zo'n halve dag bezig geweest. Samen met het uitharden van de lijm, het  testen op lekkage en het doorspoelen van alle leidingen was ik echter al weer twee dagen meer kwijt met de inrichting van dit aquarium dan ik geplant had. Over het algemeen ben ik van mening dat de installatie van de PVC delen uiteindelijk redelijk goed gelukt is, met als enige minpunt de overloop minder praktisch werkt dan ik gehoopt had. Meer informatie over dit onderwerp is terug te vinden op de pagina over het gebruikte filter.

De apparatuur
In de tabel hieronder zal een beknopte weergave van de gebruikte apparatuur voor dit aquarium weergegeven worden. Meer informatie over deze onderdelen van het aquarium is terug te vinden op de verschillende pagina's over deze onderdelen. De specifieke pagina's over deze onderdelen zijn bereikbaar door op de hyperlinks te klikken die in de tabel hieronder staan. 

Onderdeel Omschrijving
Filter Eheim 2028 professional II buitenfilter met ingebouwde bodem en oppervlakte afzuiging in het aquarium.. Gebruikte filtermaterialen: keramiek pijpjes, Eheim blauwe filtermat (filterschuim), Dupla minikaskades en Eheim wit filtervlies.
CO2 bemesting PH geregelde CO2 bemesting d.m.v. een hoge druk gasfles met een externe CO2 reactor.
Verwarming Dupla bodemverwarming van 200 Watt.
Verlichting Lichtkap met 5 aansluitingen voor 30 Watt TL balken. Gebruikt lampen zijn 3x Arcadia Tropical (lamp met een hoog rood aandeel in de verlichting) en 2x Arcadia Freshwater (neutraal witte lamp).
Osmose apparaat Aquatic Nature van het type Ocean 60 S, met een capaciteit van 60 liter osmose water per dag. Dit apparaat werd gebruikt voor het ontharden van het water en het verwijderen van fosfaten uit het leidingwater.

De vissen
Dit aquarium staat wat betreft bewoners vooral in het teken van de soort Melanotaenia boesemani. Met de tijd is de school van deze regenboogvis uitgebreid tot 15 stuks na een aantal vissen van eigen kweek ook in dit aquarium geplaatst te hebben. Gezien het formaat en de grote van de school is deze soort zeer nadrukkelijk aanwezig in dit aquarium en de blikvanger van dit aquarium. 

Na de regenboogvissen heeft ook de soort Crossocheilus siamensis een hoofdrol in dit aquarium. Bij het opzetten van dit aquarium had ik redelijk mijn twijfels over deze soort gezien zijn drukke karakter dat in mijn vorige kleine aquarium soms een beetje teveel van het goede was. Echter nu ik deze soort in een kleine school hou en in combinatie met grotere vissen is dit een erg actieve en nuttige bewoner van het aquarium. De kleine algeneters Otocinclus affinis zijn minder een succes in dit aquarium. Vanwege hun kleine formaat zijn ze nauwelijks zichtbaar en ook de combinatie van deze kleine visjes met de grotere vissen in dit aquarium is minder geslaagd. 

De soort Botia striata is ook een beetje tegengevallen met de tijd. Deze soort is erg schuw en zit bijna altijd verstopt achterin het aquarium, waardoor ik niet eens meer met zekerheid weet hoeveel vissen ik nog over heb van deze soort. Mogelijk zou een grotere school deze soort wat minder schuw maken, maar tot op heden ben ik deze soort nooit meer tegengekomen in aquariumwinkels, waardoor ik nog niet in staat ben geweest de school van deze soort te vergroten. Wel doet deze soort zijn werk als slakkeneter in het aquarium, aangezien er maar zo nu en dan slakken in dit aquarium te vinden zijn, wat waarschijnlijk aan de Botia striata in het aquarium te danken is. 

Vissoorten in dit aquarium

Wetenschappelijke naam

Nederlandse naam

Functie of positie in het aquarium Aantal
Botia striata - Bodemvis / slakkeneter 6 tot 8
Crossocheilus siamensis Algeneter 3 - 5
Melanotaenia boesemani Boesemani regenboogvis Middenzone aquarium 10 tot 15
Otocinclus affinis - Algeneter 0 - 5
 
De planten
Persoonlijk ben ik een grote liefhebber van een rijkelijk beplant aquarium, waardoor de planten in het aquarium altijd een belangrijke positie hebben ingenomen in het aquarium. Mijn streven is dan ook altijd om voor een optimale omstandigheden voor de planten te zorgen, waarbij ik gebruik maak van een goede verlichting, CO2 bemesting, een bodemverwarming, aquariumplantenmest en een voedingsbodem

Met dit aquarium heb ik echter veel problemen gehad om de plantengroei goed opgang te krijgen en de algengroei in het aquarium terug te brengen. Over een lange periode van juni 2003 tot eind 2004 ben ik nauwelijks in staat geweest om een beplantingplan te realiseren waar ik tevreden mee was. Rechts is een foto van de eerste beplanting van dit aquarium te zien gemaakt in april 2005, waarover een uitgebreide beschrijving is te vinden door op de link te klikken. 

Nadat de problemen met planten en algengroei grotendeels opgelost waren ben ik weer meer aandacht gaan besteden aan het beplantingsplan, waarvan rechts een foto te zien is van het resultaat in april 2005. Hoewel dit nog steeds een beplantingsplan is wat in ontwikkeling is en waar een aantal soorten in de toekomst nog vervangen zullen worden is het naar mijn idee toch al een redelijk geslaagd resultaat. Meer informatie over dit beplantingsplan is terug te vinden door op de bijstaande link te klikken. 

Beplantingsplan april 2003

Beplantingsplan april 2005

Historie
Het hier beschreven aquarium is opgezet op 21 februari 2003 en is het tweede aquarium dat ik opgezet heb. Mede door de ervaring die ik de afgelopen jaren met mijn eerste aquarium opgedaan heb hoop ik dat ik met dit aquarium mijn vorige kan overtreffen. In praktijk is ieder aquarium anders en kent ieder aquarium zijn eigen moeilijkheden nadat het eenmaal ingericht is. Op het moment van schrijven (7-05-2005) is dit aquarium al weer ruim twee jaar  ingericht en toont de praktijk ook weer dat zelfs enkele jaren ervaring en een enorme bagage aan theoretische kennis geen garantie zijn voor een probleemloos aquarium. Hoewel het soms frustrerend kan zijn dat het beoogde resultaat niet zomaar ontstaat, is dit voor mij persoonlijk gelijk de charme van het aquarium houden. Het is voor mij  dan ook de uitdaging om aan de hand van de huidige problemen kleine aanpassingen te doen aan het aquarium en zo naar het beoogde resultaat toe te werken.  Hieronder is beknopt het overzicht weergegeven van de geschiedenis van dit aquarium met zijn huidige problemen.

Zoals al eerder vermeld is het aquarium ingericht op 21 februari 2003. Ongeveer een week voor deze datum was ik begonnen met het verlijmen van de PVC filterleidingen in het aquarium. Ongeveer een dag na het verlijmen van leidingen is het volledige aquarium een eerste keer met water gevuld en het filter aangesloten. Dit is gedaan met als doel het leidingwerk te controleren op lekkages en eventuele giftige stoffen van het verlijmen op te lossen in het water om ze zo uit het aquarium te verwijderen. Helaas bleken er de eerste keer nog kleine lekkages aanwezig, waardoor alles nog eens gecontroleerd moest worden. Typisch genoeg bleken de PVC leidingen juist niet het probleem te zijn, maar was een eenvoudige kraan in een deel met normale filterslangen juist de boosdoener van het probleem. Na het leidingwerk wederom getest te hebben op lekkages, met deze keer geen problemen, ben ik daarna in de avonduren langzaam aan begonnen met het aanbrengen van de voedingsbodem in het aquarium en het inbouwen van de overige apparatuur van het aquarium en het uiteindelijke vullen van het aquarium met water. Op 21 februari was het eindelijk zo ver dat het aquarium gereed was en kon ik het in zijn geheel beplanten. 

Zoals vaak het geval is met een nieuw aquarium waren de eerste week al snel tekenen van een aantal verschillende algensoorten zichtbaar. Gelukkig was de waterkwaliteit van het aquarium vrij goed was en kon ik na een kleine week de eerste algeneters in het aquarium doen. Dit waren drie vissen van het soort Crossocheilus siamensis. Deze algeneter wisten samen de meeste algensoorten redelijk snel uit te roeien in dit stadium. Eén algensoort wist deze vissoort echter geen raad mee en dit was de draadalg. De eerste maanden dat dit aquarium ingericht was is deze algensoort dan ook het meest overheersend aanwezig in het aquarium, maar doordat deze soort gemakkelijk met de hand te verwijderen is, is het vrij gemakkelijk om te voorkomen dat deze algensoort te overheersend wordt. 

Ruim anderhalve maand na het inrichten zijn de overige vissen van het aquarium stapsgewijs in het aquarium uitgezet, wat tot nog toe redelijk probleemloos verlopen is. Bij de aanschaf van de vis Botia striata heb ik in eerste instantie problemen gehad, doordat de vissen uit het quarantaine aquarium sprongen waar ik ze in eerste instantie uitgezet had. Dit probleem heeft helaas één vis het leven gekost, echter door de kleine gaten in dit aquarium beter af te dekken heb ik kunnen voorkomen dat meer vissen overleden zijn. 

Het grootste probleem met dit aquarium is dat tot noch toe de plantengroei een stuk slechter is dan verwacht. De oorzaak van de slechte plantengroei lijkt vooral te komen door een tekort aan de hoofdvoedingsstoffen stikstof en fosfaat. Terwijl deze stoffen in de meeste aquariums eerder in een overschot voorkomen en problemen met algen veroorzaken (zoals ook bij mijn vorige aquarium het geval was), lukt het mij bij mijn huidige aquarium maar niet voldoende van deze stoffen in het water te krijgen. Dit kenmerkte zich in eerste instantie door een langzame groei van de planten, maar na verloop van tijd werd het steeds duidelijker dat dit een probleem werd. Vooral de snel groeiende planten in mijn aquarium gaven als eerste problemen. Zo ging de plant Echinodorus quadricostatus enkel achteruit en werden er amper nieuwe bladeren gevormd. Ook de stengelplant Hygrophila difformis  gaf groeiproblemen en de groei van deze plant kwam na verloop van tijd zelfs geheel tot stilstand. In een later stadium kwamen er ook steeds meer planten waarvan de nieuwe bladeren misvormt waren of gaten vertoonden. Vooral bij de planten Althernanthera reineckii 'Lilacina', Echinodorus 'Aflame' en Echinodorus 'Rubin' waren er veel gaten en beschadigingen te zien bij de nieuw gevormde bladeren. Ook kregen de algen in het aquarium steeds meer de overhand naarmate de plantengroei achteruit ging. Terwijl ik in mijn vorige aquarium vooral de algengroei wist te beperken door een overschot van stikstofverbindingen (nitraten) en fosfaten te voorkomen in het aquarium is het bij dit aquarium juist precies omgekeerd en is juist te zien dat een tekort aan deze stoffen wederom algengroei kan veroorzaken. De kunst is nu dan ook om een juiste balans voor de stikstofverbindingen en fosfaten in het aquarium.

In eerste instantie had ik nog de hoop dat dit weer aan zou trekken wanneer alle vissen eenmaal in het aquarium zaten, die met hun ontlasting zorgen voor nitraten en fosfaten in het water voor de planten. In praktijk zijn de huidige vissen in het aquarium echter niet voldoende om dit probleem in organische afvalstoffen op te lossen. Ik ben mij dan ook gaan verdiepen in methodes om de stikstofverbindingen en fosfaten aan het water toe te voegen om de planten weer op te laten bloeien. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om met producten van het merk Seachem de eerder genoemde stoffen aan het aquarium toe te voegen (zie voor meer informatie de artikelen over aquarium planten bemesten). Het proces om de plantengroei van dit aquarium op gang te krijgen is uiteindelijk een erg lang en moeizaam proces geweest. Nadat ik gestart ben met het toevoegen van nitraten en fosfaten aan het water trok de plantengroei wel iets aan. De draadalgen verdwenen op gegeven moment ook vrij spontaan, maar hiervoor kwamen de veel hinderlijke blauwe algen voor in de plaats. Ondanks dat de condities in mijn aquarium (bijna geen fosfaat) juist goed waren om blauwe algen te voorkomen (weinig fosfaat en voldoende nitraat) bleken de blauwe algen erg hardnekkig. Lange tijd is het devies dan ook geweest om regelmatig de blauwe algen uit het aquarium af te zuigen en tegelijkertijd het fosfaat en nitraat gehalte aan te passen. Echter pas na zo'n anderhalf jaar getopt te hebben met dit aquarium kreeg ik de plantengroei goed op gang, waarbij de blauwe algen ook snel reduceerden. Op dit moment zitten er nog steeds wel wat blauwe algen in dit aquarium, maar is dit nog maar een fractie van wat er eerst in zat. Sinds begin 2005 is er langzaam aan een verbetering te zien in de plantengroei en kan ik weer wat meer werken aan een mooi beplantingsplan, wat gedurende de problemen met blauwe algen op een laag pitje stond. Nog steeds is er af en toe een terugslag te zien in de planten, maar door de bemesting met fosfaten en nitraten iets aan te passen kan ik dit meestal vrij snel corrigeren, zonder dat de extreme algengroei terugkomt. De komende maanden hoop ik dan ook weer een beplanting van het aquarium die er mooi gezond uit ziet en ook optisch wat beter afgestemd is, aangezien de planting van dit aquarium lange tijd vooral in het teken heeft gestaan van soorten die een goede weerstand bleken te hebben tegen blauwe algen. 

Terug naar de hoofdpagina