Gebruikte verlichting voor een 86 liter aquarium

Op deze pagina wordt de verlichting van mijn 86 liter aquarium beschreven dat 70x35x40 cm (lxbxh) meet.  Als eerste zal beschreven worden waaruit mijn verlichting bestaat zoals het type verlichting, het aantal lampen, de gebruikte lichtkleuren en de reflectors. Als laatste zal de toepassing van de verlichting beschreven worden zoals belichtingsduur en onderhoud van de verlichting. Meer informatie over het effect van TL verlichting en de benodigde hoeveelheid boven aquarium kan gevonden worden in het artikel TL verlichting en het beplant aquarium.

Mijn verlichting

De verlichting van mijn aquarium bestaat uit 3 TL balken van 60 cm lang (18 Watt TL balken). Hiervan zijn twee TL balken met reflector geleverd door de fabrikant van mijn aquarium (1 standaard en 1 extra bijbesteld) en 1 TL balk met reflector die ik in een later stadium aangeschaft heb. De verlichtingskast van deze laatste is van het merk Aquarium Systems en de reflector is van het merk Juwel. De standaard verlichting zoals ik hem gekocht heb had maar matige reflectors en maakte voor de weerkaatsting van het licht gebruik van een wit, glanzende kunststof profielen waarin de lampen bevestigd zaten. In deze vorm heb ik mijn verlichting lange tijd gebruikt, maar toch bleef bij mij het idee knagen dat het beter zou moeten kunnen. Na verloop van tijd heb ik daarom, bij gebrek aan een kant en klare oplossing in de winkel, zelf reflectors in elkaar geknutseld voor mijn verlichting, zie rechter afbeelding. Dit heb ik gedaan door een stuk karton op maat te maken voor het kunststof profiel van mijn verlichting. Dit karton heb ik vervolgens bekleed met aluminiumfolie, waarna ik het karton in de vorm van het kunststof profiel gebogen heb. De reflector heb ik vervolgens met behulp van paperclips op het kunststof profiel van mijn verlichting bevestigd. De methode met paperclips is erg eenvoudig en doeltreffend, maar de paperclips moeten wel regelmatig vervangen worden doordat ze vrij snel wegroesten boven een aquarium. Doormiddel van deze reflectors heb ik op een eenvoudige en goedkope manier het rendement van mijn verlichting kunnen verbeteren. 

Toen ik nog 2 TL balken boven mijn aquarium had hangen maakte ik altijd gebruik van een warmtint lamp (met hoog roodaandeel) en een daglichtlamp. Voor de lampkeuze boven mijn aquarium gaat mijn voorkeur altijd uit naar lumilux lampen met een 30% hogere lichtopbrengst dan standaard TL lampen maar de laatste tijd zijn deze bij mijn aquariumwinkel niet voorradig waardoor ik noodgedwongen overgestapt ben op standaard TL balken. De lumilux warmtintlamp die ik veel gebruikt heb heeft was een Sylvania lumilux met lichtkleur nr. 183, terwijl de daglichtlamp van het zelfde merk was maar dan met lichtkleur nr. 184. De standaard TL balken die ik voor mijn aquarium gebruik zijn ook van het merk Sylvania maar dan de lichtkleuren 129 (warmwit) en 154 (daglicht).

Nadat ik net overgeschakeld was op 3 TL balken boven het aquarium heb ik in eerste instantie gebruik gemaakt van de lamp Sylvania Aquastar, doordat ik op dat moment niet de door mij gewenste warmtintlamp kon vinden. De Sylvania Aquastart zou een natuurlijk tropisch licht moeten geven, maar zelf was ik niet echt gecharmeerd van de kleur van deze lamp die wat onnatuurlijk aan doet. Na zo'n twee maanden ben ik dan ook overgestapt op een combinatie van één daglichtlamp met twee warmtintlampen dat mij een stuk beter is bevallen.

Toepassing van de verlichting

De verlichting boven mijn aquarium staat per dag 12 uur aan. Hiervan staat de achterste 2 lampen een half uurtje minder lang aan om 's avonds het licht in stapsgewijs uit te laten gaan. Hierbij heb ik er voor gekozen de achterste lamp eerder uit te zetten, omdat er dan een achterin het aquarium een mooie schaduw ontstaat, waardoor er meer diepte in het aquarium lijkt te zitten. Ik heb ook een tijdje de verlichting 10 uur per dag aan gehad, maar ben hier vanaf gestapt na gelezen te hebben dat bij deze verlichtingsduur veel planten minder lang mee zouden gaan. 

Als onderhoud van mijn verlichting maak ik zo nu en dan de reflectors en de lampen schoon zodat het rendement van de verlichting niet al te veel af neemt. Verder moeten de TL balken boven het aquarium regelmatig vervangen worden doordat het lichtrendement na verloop van tijd afneemt. Na hoeveel tijd dit moet gebeuren is voor mij nogal onduidelijk doordat er mensen zijn die beweren dat na 6 maanden het rendement te laag zou zijn terijl weer andere een periode van 1 jaar noemen en er zijn er ook nog enkele die een periode van 2 jaar noemen. Om hier wat meer duidelijkheid over te krijgen ben ik op internet opzoek gegaan naar meer duidelijke informatie hierover. Op de site van Aquarianen Gent heb ik het artikel Licht gevonden waarover o.a. meer duidelijkheid gegeven wordt over het rendement verlies van TL verlichting. Hier wordt aan de hand van gegevens van Osram getoont dat 80% van de lampen na een brandduur van 8000 uren nog een lichtrendement moeten hebben van 80%, wat bij een verlichtingsduur van 12 uur per dag op bijna 2 jaar uitkomt. Zelf vervang ik mijn lampen nog conservatief ieder jaar. Echter het zou dus ook kunnen zijn dat ik hierdoor geld weggooi, doordat mijn lampen nog wel een jaar langer zouden kunnen voldoen. Verder vervang ik mijn lampen altijd stapsgewijs zodat de lichtopbrengst niet in één keer sterk toe neemt en gevoelige planten zoals crypto's kan beschadigen. Nu ik drie TL balken boven mijn aquarium heb, vervang ik dan ook iedere 4 maanden één TL balk.

Terug naar de hoofdpagina