TL balken voor het aquarium

Het aantal verschillende TL balken die verkocht worden voor het aquarium of die geschikt zijn voor de verlichting van een aquarium zijn tegenwoordig enorm. Om een compleet overzicht van al deze TL balken te geven is helaas ondoenlijk voor mij en zou vooral ook onvolledig zijn, doordat ik over de meerderheid van de TL balken geen eigen ervaringen kan toevoegen. Deze pagina beperkt zich dan ook tot de verschillende soorten TL balken die ik door de jaren boven mijn beplante aquariums heb gehad, waar door de jaren heen een redelijk aantal soorten en merken boven gehangen hebben. Op deze pagina zullen de eigenschappen van deze lampen beschreven worden per merk in combinatie met mijn eigen ervaringen met deze lampen.

Arcadia Original Tropical
De 'Original Tropical' lamp is een voor het aquarium ontwikkelde lamp met een optimale lichtcurve voor de fotosynthese en accentueert vooral blauwe en rode tinten. In de grafiek rechts is het spectrum van deze lamp te zien waarin doormiddel van een groene lijn het ideale spectrum van de fotosynthese weergegeven wordt. In deze grafiek is goed te zien dat het voor planten belangrijke blauwe en rode spectrum goed gevolgd wordt door het spectrum van deze lamp. Over de lichtopbrengst van de lamp in lumen maakt de fabrikant helaas geen vermelding op de verpakking van de lamp. De prijs van deze lamp is voor een 'speciale' aquariumlamp redelijk voordeling (voor een 30 W lamp betaalde ik Euro 16,85 in 2002), hoewel dit nog altijd een duurder is dan standaard of lumilux lampen van bijvoorbeeld Sylvania. In vergelijking met de lampen van Dennerle en de andere Arcadia lamp op deze pagina is deze lamp echter goed betaalbaar.  Zoals op de onderste foto rechts te zien is geeft deze lamp een min of meer roze tint af. Om een meer natuurlijke kleurweergave boven het aquarium te krijgen is het dan ook aan te raden om deze lamp in combinatie met neutraal witte lampen te gebruiken. Deze lamp heeft een vaste plaats boven mijn 300 liter aquarium veroverd, onder andere dankzij zijn goede spectrum voor de plantengroei. Echter vooral het feit dat de blauwe en oranje kleuren van de Melanotaenia boesemani in mijn aquarium zeer mooi uitkomen onder deze lamp heeft deze lamp een vast plekje bezorgt boven mijn aquarium.

Spectrum van de A. Original Tropical

Lichtkleur van de A. Original Tropical

 
Arcadia Fresh Water
De 'Fresh Water' lamp is een neutraal witte lamp met een hoge lichtopbrengst die de natuurlijke kleuren van vissen en planten goed uit laat komen. In de grafiek van het spectrum van deze lamp, aan de rechterzijde van de pagina, is goed te zien dat de pieken in het blauwe en rode spectrum respectievelijk meer naar het groene en gele deel van het lichtspectrum opgeschoven zijn ten opzichte van de Arcadia Original Tropical lamp, wat voor een meer neutrale kleurweergave zorgt. De lichtemperatuur van deze lamp is 7500 K wat iets hoger is dan van een daglichtlamp. Over de lichtopbrengst van de lamp in lumen maakt de fabrikant helaas geen vermelding op de verpakking van de lamp. Op de onderste foto rechts is goed te zien dat deze lamp een enigszins helder wit licht afgeeft, waardoor deze lamp goed te combineren is met warmtintlampen met een meer gelige of roze tint. Persoonlijk vindt ik deze lamp een prettig licht geven, maar de prijs is naar mijn mening aan de forse kant (voor een 30 W lamp betaalde ik Euro 25,80 in 2002). Bij aanvang van mijn 300 liter aquarium heb ik deze lamp gebruikt. In de toekomst verwacht ik weer over te stappen op een Sylvania Lumilux nr. 184 als daglicht lamp aangezien deze lamp naar mijn idee net zo'n goed resultaat geeft voor een veel lagere prijs.

Spectrum van de A. Fresh Water

Lichtkleur van de A. Fresh Water

 
Dennerle Trocal-de Luxe Amazon-Day
De Dennerle Trocal-de Luze Amazon-Day lamp is een neutraal witte lamp die het licht nabootst zoals rond het middaguur in de tropen te vinden is. De lichttemperatuur van deze lamp is 6000 K. en de lichtopbrengst voor een 30 kW lamp is 2300 lumen wat een goede lichtopbrengst is. Om deze lamp zit een speciale folie die het UV licht filtert waardoor algen in hun groei geremd zouden worden. Ik ben dit soort Dennerle lampen gaan gebruiken in een periode dat ik veel problemen met algen had, maar heb niet het idee gehad dat deze lampen dan wel een positief of negatief effect hadden op de algengroei. Volgens de verpakking is de levensduur van deze lamp 15000 uren. Bij een verlichting van het aquarium met 12 uur per dag zou deze lamp meer dan 3 jaar mee moeten gaan boven het aquarium. In dit opzicht zou de hoge aankoopprijs (in 2003 betaalde ik Euro 31,- voor een 30 W lamp) nog enigszins rationeel kunnen zijn aangezien TL balken normaliter na ongeveer een jaar vervangen dienen te worden. Mijn ervaringen met de Dennerle Trocal-de Luxe Kongo-White lamp die ik langer boven mijn aquarium gehad heb doen vermoeden dat de praktische levensduur toch een stuk korter is. Zie voor meer informatie de beschrijving van de Dennerle Trocal-de Luxe Kongo-White lamp op deze pagina. Een positief punt van de Dennerle lampen is de goede informatie voorzien op de verpakking over de eigenschappen van de lamp die erg volledig is.  

Spectrum van de D. Amazon day

Lichtkleur van de D. Amazon day

 
Dennerle Trocal-super Color Plus
De Dennerle Trocal-super Color Plus is een enigszins roze getinte lamp die sterk de kleuren rood, blauw en oranje accentueert. De kleur van deze lamp kan enigszins vergeleken worden met de Arcadia Original Tropical lamp. De lichttemperatuur van deze lamp is 4100 K. en de lichtopbrengst voor een 30 kW lamp is 700 lumen wat een zeer lage lichtopbrengst is. Door deze lage lichtopbrengst is deze lamp na aankoop nooit boven mijn beplante aquarium gekomen aangezien ik daar juist lampen met een hoge lichtopbrengst wil hebben. Vanwege de lage lichtopbrengst is deze lamp naar mijn mening meer geschikt als contrast lamp boven een onbeplant aquarium dan voor een dicht beplant aquarium. Wel liggen de pieken van het lichtspectrum van deze lamp in een gunstig spectrum voor de planten. Om deze lamp zit een speciale folie die het UV licht filtert waardoor algen in hun groei geremd zouden worden. Ik ben dit soort Dennerle lampen gaan gebruiken in een periode dat ik veel problemen met algen had, maar heb niet het idee gehad dat deze lampen dan wel een positief of negatief effect hadden op de algengroei. De opgegeven levensduur van deze lamp is 8000 uren. Naast de lage lichtopbrengst is ook de prijs van deze lamp geen positief punt aangezien deze erg hoog is (in 2003 betaalde ik Euro 32,25 voor een 30 W lamp). Wanneer een rozige lichtkleur gewenst is zou ik dan ook de Arcadia Original Tropical aanraden die slechts de helft kost van deze Dennerle lamp en naar mijn weten ook een betere lichtopbrengst geeft (hoewel dit niet zeker is aangezien Arcadia geen meldign doet over de opbrengst van hun lampen). Een positief punt van de Dennerle lampen is de goede informatie voorzien op de verpakking over de eigenschappen van de lamp die erg volledig is.  

Spectrum van de D. Trocal-super Color Plus

 
Dennerle Trocal-de Luxe Kongo-White
De Dennerle Trocal-de Luze Kongo-White is een warmwit lamp die een enigszins gelige licht afgeeft zoals op onderste foto rechts te zien is. De lichttemperatuur van deze lamp is 4000 K. en de lichtopbrengst voor een 30 kW lamp is 2400 lumen wat een goede lichtopbrengst is. Om deze lamp zit een speciale folie die het UV licht filtert waardoor algen in hun groei geremd zouden worden. Ik ben dit soort Dennerle lampen gaan gebruiken in een periode dat ik veel problemen met algen had, maar heb niet het idee gehad dat deze lampen dan wel een positief of negatief effect hadden op de algengroei. Volgens de verpakking is de levensduur van deze lamp 15000 uren. Bij een verlichting van het aquarium met 12 uur per dag zou deze lamp meer dan 3 jaar mee moeten gaan boven het aquarium. In dit opzicht zou de hoge aankoopprijs (in 2003 betaalde ik Euro 31,- voor een 30 W lamp) nog enigszins rationeel kunnen zijn aangezien TL balken normaliter na ongeveer een jaar vervangen dienen te worden. Ik heb deze lamp zo'n 15 maanden boven mijn aquarium gehad, waarna ik sterk het idee kreeg dat de lichtopbrengst niet meer optimaal was. De planten die onder deze lamp stonden groeiden meer de hoogte in dan in het verleden (vooral de plant Cryptocoryne wendtii 'Tropica' begon de hoogte in te groeien). Voor een deel kon dit ook komen doordat de lamp naast deze Dennerle lamp ook al enige tijd aan vervanging toe was, maar ik had toch het idee dat de planten direct onder deze Dennerle lamp het meest de hoogte in groeide. Bij het verwisselen van deze lamp viel mij ook vooral op dat het folie over de lamp erg dof geworden was en aan de uiteinde van de lamp wat ingebrand was. Mogelijk is dat de levensduur van de lamp met het folie door de warme temperatuur in een lichtkap van het aquarium sterk bekort wordt doordat het folie minder licht doorlaat. Een positief punt van de Dennerle lampen is de goede informatie voorzien op de verpakking over de eigenschappen van de lamp die erg volledig is.  

Spectrum van de D. Kongo-White

Lichtkleur van de D. Kongo-White

 
Dennerle Trocal-de Luxe Special-Plant
De Dennerle Trocal-de Luze Special-Plant is een warmwit lamp die een enigszins gelige licht afgeeft zoals op onderste foto rechts te zien is. De lichttemperatuur van deze lamp is 3000 K. en de lichtopbrengst voor een 30 kW lamp is 2400 lumen wat een goede lichtopbrengst is. Deze lamp heeft geen UV filter folie zoals de overige beschreven Dennerle lampen, maar is ook een stuk voordeliger in de aanschaf dan de lampen met het UV filter folie (in 2003 betaalde ik Euro 20,90 voor een 30 W lamp). Deze lamp heeft volgens de verpakking een levensduur van 15000 uren. Vanwege het ontbreken van de UV folie vermoed ik dat deze lamp iets minder snel zal verouderen als de Dennerle Kongo White lamp, aangezien deze lamp na 15 maanden er nog veel beter uitziet dan de Dennerle Kongo White lamp. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze Special-Plant lamp op een positie in mijn lichtkap zit die maar 6 uur per dag aan staat tegenover 12 uur voor de Kongo White lamp toen die boven mijn aquarium hing. De tijd zal dus moeten uitwijzen hoe lang de levensduur van deze Special-Plant lamp is. Een positief punt van de Dennerle lampen is de goede informatie voorzien op de verpakking over de eigenschappen van de lamp die erg volledig is.  

Spectrum van de D. Special-Plant

Lichtkleur van de D. Special-Plant

  
Sera Daylight Brilliant
De Sera Daylight Brilliant is een TL balk voor het aquarium met een lichtkleur van 6000 Kelvin met een redelijk neutraal witte kleur. Vanwege zijn neutrale lichtkleur is deze TL balk zowel geschikt als enkele lichtbron boven een aquarium als voor een combinatie met warmwitte lampen. Met een lichtopbrengst van 2250 lumen voor een 30 W lamp heeft deze lamp een goed lichtrendement, waarbij deze lamp ook nog eens redelijk geprijsd voor een "speciale" aquariumlamp. Ik gebruikte deze lamp in eerste instantie als een enkele lamp boven mijn 54 liter aquarium  op proef, waarbij ik erg tevreden was over de lichtkleur en plantengroei in dit aquarium. Mede vanwege de resultaten in mijn 54 liter aquarium gebruik ik deze lampen sindsdien ook voor mijn 300 liter aquarium, maar dan in combinatie met warmwitte lampen. Positief is ook de goede informatie over de lampen op de verpakking. 

Spectrum van de Sera Daylight Brilliant

 
Sera Plant Color
De Sera Plant color is een TL balk voor het aquarium met een lichtkleur van 4900 kelvin die volgens de verpakking speciaal geschikt is voor een goede planten groei. Deze lamp heeft een enigszins roze kleur die redelijk overeenkomt met de Arcadia Original Tropical lamp. Echter in tegenstelling tot de genoemde Arcadia lamp is het lichtspectrum van de Sera Plant color naar mijn mening juist niet ideaal voor een goede plantengroei. Hoewel deze Sera lamp wel een goede piek heeft in het blauwe lichtspectrum heeft deze lamp slechts een geringe piek in het belangrijkste rode lichtspectrum voor planten. Naast het niet optimale lichtspectrum is de lichtopbrengst met 1000 lumen voor een 30 W lamp erg laag. Vanwege de eerder genoemde punten was deze lamp voor mijn aquarium een eenmalige aankoop, aangezien ik deze lamp niet erg geschikt acht voor een goede plantengroei. Positief van deze Sera lampen is ook de goede informatie over de lampen op de verpakking, maar als je deze pas thuis leest kan je weleens voor een verrassing komen te staan.

Spectrum van de Sera Plant Color

 
Sylvania Aquastar
De Sylvania Aquastar is een TL balk voor het aquarium met een lichtkleur van 10000 K met pieken in het blauwe en rode spectrum van het licht wat gunstig is voor de planten groei in een aquarium. Ik heb deze lamp slechts enkele maanden boven een aquarium gehad, omdat ik toen ter tijd niet echt gecharmeerd was van de lichtkleur van deze lamp, doordat de kleuren in het aquarium niet echt natuurlijk overkwamen bij deze lamp. Vooral de zwarte achterwand waar deze lamp dicht boven hing zag er niet mooi uit onder deze lamp, waardoor ik deze lamp al weer snel vervangen heb door de Sylvania Lumilux nr. 183 warmtintlamp. Mogelijk wanneer er niet te veel zwart in het aquarium aanwezig is kan deze lamp wel goed gebruikt worden in combinatie met een neutraal witte lamp.

Spectrum van de S. Aquastar

 
Sylvania Lumilux nr. 183
De Sylvania Lumilux nr. 183 is een warmtint lamp met een piek in het rode spectrum van het licht, wat deze lamp goed geschikt maakt voor een plantenaquarium. Deze lumilux lampen leveren zo'n 30% meer licht dan een standaard TL balk wat deze lampen goed geschikt maakt voor een plantenaquarium waarvoor een hoge lichtopbrengst vereist is. Dit type lamp heb ik enkele jaren boven mijn 84 liter aquarium gebruikt, naar grote tevredenheid. Deze lamp heeft een goede lichtopbrengst en tegelijk is deze lamp relatief goedkoop in de aanschaf vergeleken de speciale lampen voor het aquarium. Spijtig is wel dat met de opkomst van de speciale TL balken voor het aquarium, dat dit type lamp steeds minder vaak verkrijgbaar is in aquariumwinkels.

Lichtkleur van de S. Lumilux nr. 183

 
Sylvania Lumilux nr. 184
De Sylvania Lumilux nr. 184 is een daglichtlamp met een neutraal witte kleur. Deze lamp is goed te combineren met warmtintlampen zoals bijvoorbeeld de Sylvania Lumilux nr. 183. Deze lumilux lampen leveren zo'n 30% meer licht dan een standaard TL balk wat deze lampen goed geschikt maakt voor een plantenaquarium waarvoor een hoge lichtopbrengst vereist is. Dit type lamp heb ik enkele jaren boven mijn 84 liter aquarium gebruikt, naar grote tevredenheid. Deze lamp heeft een goede lichtopbrengst en tegelijk is deze lamp relatief goedkoop in de aanschaf vergeleken de speciale lampen voor het aquarium. Spijtig is wel dat met de opkomst van de speciale TL balken voor het aquarium, dat dit type lamp steeds minder vaak verkrijgbaar is in aquariumwinkels.
 
Sylvania Standaard nr. 129
De Sylvania Standaard nr. 129 is een warmtint lamp met een piek in het rode spectrum van het licht, wat deze lamp goed geschikt maakt voor een plantenaquarium. De lichtkleur van deze lamp komt ongeveer overeen met de Sylvania Lumilux nr. 183. Het rendement van deze lamp is lager dan van een lumilux lamp, waardoor ik persoonlijk de voorkeur geef aan de hierboven beschreven Sylvania Lumilux nr. 183, maar doordat die lamp niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar is heb ik ook wel eens gebruik gemaakt van de standaard lampen van Sylvania voor mijn aquarium. Een voordeel van de lamp is dat de aanschafprijs vrij laag is, waardoor dit zeker een economische lamp is in het gebruik.
 
Sylvania Standaard nr. 154
De Sylvania Standaard nr. 154 is een daglichtlamp met een neutraal witte kleur. Deze lamp is goed te combineren met warmtintlampen. Het rendement van deze lamp is lager dan van een lumilux lamp, waardoor ik persoonlijk de voorkeur geef aan de hierboven beschreven Sylvania Lumilux nr. 184, maar doordat die lamp niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar is heb ik ook wel eens gebruik gemaakt van de standaard lampen van Sylvania voor mijn aquarium. Een voordeel van de lamp is dat de aanschafprijs vrij laag is, waardoor dit zeker een economische lamp is in het gebruik.
 

Terug naar de hoofdpagina